Overslaan naar hoofdinhoud

Ron Verhulsdonck (MS Amlin): ‘Maatwerk kan juist goedkopere oplossing zijn’ 

Het komende jaar staat bij MS Amlin in het teken van de geplande samenvoeging met MSIG Insurance Europe. Deze fusie tussen twee op Europa gerichte verzekeringsbedrijven zal voor Nederlandse klanten vooral gaan betekenen dat er nog meer maatwerk geleverd kan worden, voorspelt country manager Ron Verhulsdonck.

Verhulsdonck verruilde iets meer dan een jaar geleden Chubb voor MS Amlin, waar hij als country manager Belgium & Netherlands (bijna) dezelfde rol vervult als bij zijn vorige werkgever. De werkomgeving voelt na 23 jaar bij een Amerikaans concern wel duidelijk anders aan: MS Amlin is onderdeel van de Japanse MS&AD Group en dat is te merken, zegt Verhulsdonck.

“De aandacht is veel meer gericht op de lange termijn en zaken als loyaliteit. In Japan wordt leeftijd veel meer gewaardeerd dan in andere landen. Waarmee ik niet wil zeggen dat het een beter is dan het andere, want ik heb me 23 jaar lang ook prima thuis gevoeld in de Angelsaksische cultuur.”

Fusie MS Amlin en MSIG Insurance

MS Amlin heeft in Nederland en België ongeveer vierhonderd medewerkers, van wie er ongeveer 250 in ons land werken. De hele groep telt veertigduizend medewerkers, verdeeld over 49 landen. De langetermijnvisie waar Verhulsdonck op doelt, uit zich onder meer in aanloop naar de afgelopen zomer aangekondigde fusie tussen MS Amlin Insurance en MSIG Insurance Europe, die komend jaar zijn beslag moet krijgen.

Verhulsdonck: “Die is gericht op synergie en groeimogelijkheden en niet zozeer op kostenbesparing. Het zijn twee zusterbedrijven die bij elkaar gevoegd worden en die elkaar aanvullen. Wij zijn bijvoorbeeld niet actief in cyberverzekeringen en MSIG Insurance Europe wel. Zij zijn veel meer gericht op hele grote bedrijven en hebben makkelijker toegang tot het netwerk van kantoren in de 49 landen waar de groep actief is. Wij maken daar nog in mindere mate gebruik van. Bij ons ligt de focus nog wat meer op samenwerking binnen het wereldwijde International Network of Insurance, waar verschillende verzekeraars bij zijn aangesloten. Door de samenvoeging krijgen wij straks nog meer mogelijkheden voor het verzekeren van multinationale risico’s.”

Weinig impact

Veel meer wil en kan Verhulsdonck niet kwijt over de aanstaande fusie, ook omdat toezichthouders nog hun toestemming moeten verlenen. “Het is een logische stap: we zijn twee zusterorganisaties die zich allebei op Europa richten. De Nederlandse vestiging van MSIG is gevestigd in Rotterdam en richt zich nu met name op Japanse klanten. Wij hebben als MS Amlin veel meer Nederlandse klanten in de boeken, dus ik verwacht dat de fusie voor ons land weinig impact gaat hebben. Datzelfde geldt voor België. We krijgen alleen wel meer mogelijkheden om verzekeringsoplossingen te bieden. Bij een aantal klanten is er nu overlap: ze hebben de cyberdekking bij de ene partij lopen en aansprakelijkheid en brand bij de ander. We krijgen straks een sterkere positie met meer innovatieve producten, een breder aanbod en meer expertise.”

Wij zijn met MS Amlin bijvoorbeeld niet actief in cyberverzekeringen en MSIG Insurance Europe wel. Zij richten zich veel meer op hele grote bedrijven en hebben makkelijker toegang tot het netwerk van kantoren in de 49 landen waar de groep actief is. Wij maken daar nog in mindere mate gebruik van”

— Ron Verhulsdonck, MS Amlin

Concurreren met maatwerk en expertise

Wat hetzelfde blijft, is dat MS Amlin zich wil onderscheiden met maatwerk, benadrukt Verhulsdonck. “We hebben veel kennis en expertise in huis vanuit de coassurantiemarkt. Voor grotere bedrijven kunnen wij voor afwijkende risico’s een oplossing bieden waar de standaardopties niet voldoen. Wij willen de verzekeraar blijven voor de uitdagende risico’s en daar de marktleider in zijn.”

De beweging naar standaardisering is nog steeds gaande bij veel zakelijke verzekeraars. “En wij groeien best hard omdat er juist behoefte is aan maatwerk”, zegt Verhulsdonck. ‘Best hard’ betekent in premieomzet uitgedrukt een toename van vijftien procent in 2023 en ook in 2024 werd een plus genoteerd. Geen slechte prestatie voor de verzekeraar die na Allianz de grootste onder buitenlands toezicht vallende partij is in de Nederlandse markt. Een wijziging van strategie is daarom niet aan de orde. “In het leveren van standaardproducten tegen lage prijzen zijn we niet goed. Dan moet je kijken naar verzekeraars die met hele grote volumes kunnen concurreren op kosten. Wij willen juist concurreren met onze expertise.”

Maatwerk kan ook goedkoper zijn

Overigens hoeft een maatwerkoplossing niet altijd duurder uit te pakken, voegt Verhulsdonck toe. “Wijken jouw risico’s af in positieve zin, dan ben je van meet af aan al goedkoper uit met een maatwerkoplossing. Maar je kunt ook als kapitaalkrachtige partij kiezen voor het niet verzekeren van risico’s. Denk aan een wagenpark waarbij elk jaar één procent van de auto’s schade rijdt. Dan kunnen wij een oplossing bieden zoals een annualaggregate, waarbij jaarlijks een vast door de verzekerde te dragen bedrag aan schade wordt overeengekomen. Dat maakt een verzekering juist veel goedkoper.”

Maatwerk vereist intensief contact met de makelaars en dat verzorgt MS Amlin met een uitgebreide afdeling Sales & Broker Relations. “Ook onze underwriters hebben intensief contact met de markt. Overigens leveren we ook maatwerkoplossingen via het volmachtkanaal; daar zie je steeds meer buitenlandse spelers actief worden. Vaak is dat omdat zij andere dekkingen kunnen bieden dan de traditionele volmachtspelers.”

Innovatie

De overkoepelende MS&AD Group – de samenvoeging van Mitsui Sumitomo en Aioi Nissay Dowa – hoort tot de tien grootste verzekeringsconcerns ter wereld. Behalve de voordelen van een groot netwerk biedt dat ook toegang tot innovatieve verzekeringoplossingen. “Ik kwam er laatst achter dat er in onze groep ook een verzekeraar zit die zich bezighoudt met parametrisch verzekeren: MSI Guaranteed Weather”, geeft Verhulsdonck als voorbeeld.

“Daarbij verzeker je een vaste uitkering als er een vooraf bepaald weer-gerelateerd evenement optreedt. Zij kunnen dat wereldwijd bieden en dat is weer een extra toevoeging voor ons, zoals voor hagelverzekeringen en greentech-oplossingen. Je kunt denken aan een vergoeding als het aantal zon- of winduren beneden een bepaalde drempel blijft. Dan heb je geen discussie over het schadebedrag: een satelliet meet een bepaalde weersomstandigheid en als die voldoet aan de criteria, dan keren we uit. Je hoeft dan niet te wachten tot de schade is vastgesteld.”

Captives en duurzaamheid

Verhulsdonck ziet twee belangrijke ontwikkelingen in de zakelijke verzekeringsmarkt: duurzaamheid en de opkomst van captives. Voor dat laatste heeft MS Amlin een apart bedrijfsonderdeel opgezet, dat bedrijven helpt een gedeelte van hun risico’s bij een eigen verzekeraar (captive) onder te brengen.  “Wij hebben vooral in België een grote portefeuille ‘alternative risk‘, zoals wij dat noemen: bedrijven met een eigen verzekeraar die wij servicen. Die captives zijn bijna altijd herverzekeraars en hebben een verzekeraar nodig om aan de voorkant een polis af te geven.” 

Die constructie wordt bijvoorbeeld ingezet bij vershoudrisico’s, die lastig te verzekeren zijn. “Terwijl het bedrijf zelf het risico goed kent”, zegt Verhulsdonck. “Dergelijke risico’s worden dan bij een eigen herverzekeraar ondergebracht, waarvoor wij dan ‘fronten’. Je kunt het zien als een omgekeerde herverzekeringsconstructie. Dat is in België en Frankrijk een snelgroeiende tak van sport, maar in Nederland nog niet. Dus we willen het ook hier gaan uitrollen, want wij merken dat er veel interesse in is. Het is een goede riskmanagementtool. Bedrijven willen uiteindelijk gewoon een stabiele premie en hiermee kun je die schommelingen dempen. In een zachte markt kun je minder in je captive onderbrengen en kapitaal opbouwen, en in een harde markt kun je meer risico nemen.”

Bijdragen aan energietransitie

De focus op duurzaamheid past voor Verhulsdonck naadloos in de strategie van MS Amlin. “Ook alles rondom duurzaamheid is wat ons betreft een bijzonder risico. We investeren daarom in het uitbreiden van de expertise op dat gebied. Zo is Michel Vilijn benoemd tot de specialist in greentech-risico’s. In België richt Koen Glorieux zich op alle zaken rondom hiernieuwbare energie en in Frankrijk is Loïc Capoulun de expert voor brandrisico’s, recycling en batterijen. We proberen zoveel mogelijk expertise op te bouwen op duurzaamheidsgebied, zodat we kunnen bijdragen aan de energietransitie.”

bron: amweb

Een lijst met artikelen