Als zzp’er freelance in de zorg: hoe beschermt u zich tegen aansprakelijkheidsrisico’s?
In de dynamische wereld van de gezondheidszorg spelen zzp’ers een steeds belangrijkere rol. Maar met deze flexibiliteit komen ook risico’s. Hoe kunt u als zelfstandige zorgprofessional uzelf beschermen tegen mogelijke aansprakelijkheidsclaims? En welke recente veranderingen in wet- en regelgeving moet u in acht nemen? In deze blog bieden we praktische tips en inzichten om uw onderneming en uzelf te beschermen.

Gecombineerde bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheidsverzekering zorg
Als zzp’er in de zorg is een gecombineerde bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheidsverzekering zorg onmisbaar. Deze verzekering dekt u tegen claims die kunnen ontstaan door materiële schade of letsel aan derden tijdens uw werkzaamheden dan wel het gevolg zijn van beroepsfouten die u maakt als zorgprofessional.
Stel dat u per ongeluk medische apparatuur beschadigt in een zorginstelling. Zonder adequate verzekering zou u persoonlijk aansprakelijk kunnen worden gesteld voor de kosten. Of denk bijvoorbeeld aan een verkeerde diagnose of behandeling. Zo’n fout kan ernstige gevolgen hebben voor de patiënt en leiden tot hoge schadeclaims. Met een gecombineerde bedrijfs- beroepsaansprakelijkheidsverzekering bent u financieel beschermd tegen dergelijke situaties.
Voorkomen is beter dan genezen
Het afsluiten van verzekeringen is een belangrijke stap, maar voorkomen is uiteraard beter dan genezen. Hieronder vindt u enkele praktische tips om aansprakelijkheidsrisico’s te minimaliseren:
- Werk met duidelijke overeenkomsten: Leg afspraken met opdrachtgevers en cliënten altijd schriftelijk vast. Dit helpt om misverstanden te voorkomen en geeft u een solide basis bij eventuele conflicten.
- Blijf op de hoogte van regelgeving en protocollen: Zorg dat u altijd werkt volgens de geldende richtlijnen en blijft bijscholen waar nodig. Dit verkleint de kans op fouten.
- Zorg voor een goede administratie: Documenteer uw werkzaamheden nauwkeurig. Dit kan van onschatbare waarde zijn bij een aansprakelijkheidskwestie.
Aanscherping Wet DBA
Sinds 1 januari 2025 is de handhaving van de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) aangescherpt. Dit betekent dat u als zzp’er nog duidelijker moet aantonen dat er sprake is van een zelfstandige werkrelatie. Als u niet kunt aantonen dat u daadwerkelijk als zelfstandige werkt, loopt u het risico als werknemer te worden aangemerkt. Dit kan leiden tot naheffingen van belastingen en premies, die uw opdrachtgever moet betalen.
Wat te doen bij een schadeclaim?
Ondanks alle voorzorgsmaatregelen kan het gebeuren dat u te maken krijgt met een schadeclaim. In dat geval is het belangrijk om direct actie te ondernemen:
- Neem contact op met uw adviseur: Meld de claim zo snel mogelijk samen met uw adviseur bij de verzekeraar en verstrek alle relevante informatie.
- Verzamel bewijsmateriaal: Documenteer de situatie en verzamel getuigenverklaringen indien mogelijk.
Een goede gecombineerde bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheidsverzekering zorgt ervoor dat u juridische kosten en eventuele schadevergoeding niet zelf hoeft te dragen. Dit kan u veel stress en financiële zorgen besparen.
Bescherm u tegen aansprakelijkheidsrisico’s bij MS Amlin
Bij MS Amlin staan we altijd voor u klaar als u een nieuwe zakelijke verzekering wilt afsluiten. Meer over onze beroepsaansprakelijkheidsverzekering en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering leest u op onze website.
Heeft u eerst behoefte aan advies? Ook dan helpen we u graag. Als u uw aansprakelijkheidsrisico’s goed gedekt wil hebben, heeft MS Amlin voor u de oplossing.
Laatste Nieuws
-
Gepubliceerd op:
-
Gepubliceerd op:
-
Gepubliceerd op:
Contactpersoon Pers & Media
-
Erdem Turkmen
Marketing Communication Manager